Kişisel Gelişim
İnsanları İncitmeden Nasıl Değiştiririz?

Öncelikle karşınızdakini neden değiştirmek istediğinizi iyi bilmeniz gerekir. Karşınızdaki kişinin neyini sevmediğinizi, ne yönde değişmesini istediğinizde, değiştiğinde gerçekten onun için ve sizin için iyi olacak mı? gibi sorular sormanız gerekir kendinize. Karşınızdakinin değişimi kendisi için ve sizin için iyi olacaksa aşağıdaki yazdıklarımı dikkatle okumanızı tavsiye ederim. İlk olarak bilmeniz gereken bir insanı zorla değiştiremeyeceğinizdir. Bir insanı ne kadar değiştirmek için zorlarsanız o kadar faydasız olacaktır.
1. Karşınızdakini övün ve onda olmasını istediğiniz özelliği benimsetin!
Övülmek herkesin muhakkak hoşuna gider. Karşınızdaki kişiyi övdükten sonra olumsuz sözleri dinlemesi daha kolay olacaktır çünkü onun hakkında aslında kötü düşünmediğinizi bilip sizi ciddiye alacaktır. Karşınızdakine onun sahip olmasını istediğiniz özelliği benimsetin. Bu şekilde o özellik onunmuş gibi benimseyip aksini yaparak bunun altında kalmak istemeyecektir. Mesela bir iş yemeğindesiniz. Karşınızdaki çalışanınız işlerini aksatarak, eksik yapıyor. Bu durumun değişmesini istiyorsunuz fakat bunu ona kabaca diyerek değişmesini bekleyemezsiniz. Aksine onuru incindiği için işini daha kötü yapabilir, işten istifa dahi edebilir. Bunun yerine çalışanınıza ”bugün çok şık gözüküyorsunuz” derseniz bu övgü onun hoşuna gidecek, sizi o an odak noktası yapıp dediklerinizi dikkatlice dinleyecektir. Ne de olsa hakkında güzel düşündüğünüzü, ilginizi çektiğini düşünüp başka övgüler duymak isteyecektir. Devamında onda olmasını istediğiniz özellik kendisindeymiş hissiyatı oluşturarak konuşun. ”İşin için ne kadar çok çabaladığını ve sevdiğini ben dahil herkes görüyor. Kimseyi hayal kırıklığına uğratmayıp her geçen gün en iyisini yaparak bizi şaşırtıyorsun. Her patronun isteyeceği bir çalışansın.” derseniz bu özelliklerin kendisinde olduğunu hissedip kimsenin bu düşüncesini yıkmak istemeyip işini severek eksiksiz yapacaktır. Bu şekilde iki tarafta güzel bir iş arkadaşı olup sorunsuz çalışacaktır.
2. Hatasını yüzüne vurmayın!
Her insan gibi herkes hata yapabilir. Bu hatalar bazen büyük, bazen küçük olabilir. Önemli olan hatadan ders çıkarılmasıdır. Karşınızdaki kişi hala hata yapmaya devam ediyor olabilir. Bu durumda siz de daha kötü sonuçlar oluşmadan karşınızdakini değiştirmek isteyebilirsiniz. Fakat bu her zaman herkes için kolay olmayabilir. İnsanların düşüncelerini değiştirmeye başlamadan önce bilmelisiniz ki herkesin kendi değer ve yargıları vardır. O düşünce onun için doğru veya değişmesini istemediği bir durum olabilir. Belki farkındadır yanlış olduğunun ve değişmesini istiyordur. O zaman neden değiştirmiyor? Bunun altında muhakkak bir sebep yatıyordur ve ilk olarak onu öğrenmeniz gerekir. İçinde yatan düşünceleri dışarı çıkarmasında ona yardımcı olun. Hatasını yüzüne vurarak değiştiremeyeceğinizi biliyorsunuz peki nasıl değiştireceksiniz? Ona kendi hatalarınızdan bahsedin. Bu durum ilgisini çekecektir çünkü onu yargılamak için yanında değil, yardımcı olmak için yanında olduğunuzu düşünecektir. Herkesin hata yapabildiğini anlaması için en iyi yol ona yardımcı olacak kişinin kendi hatalarından bahsetmesidir, başkasının hatalarından değil. Kendi hatalarını bahsettikten sonra onlardan nasıl ders çıkardığınızı, size nasıl deneyimler kattığından söz edin. Bu durumda kendisini eleştirmek istemediğiniz, yardımcı olduğunuzu hissedeceği için sizin yüzünü kara çıkarmak istemeyecektir. Yani önce iğneyi kendinize, çuvaldızını başkasına batırın.
3. Emir vermeyin!
Kimse karşısındakinin kendinden üstün olmasını istemez. Emir vererek karşınızdaki kişinin yapmayacağı şeyi yaptırmayı bırakın, bu şekilde onun yapacağı şeyi dahi yapmak istememesine yol açarsınız. Bir insan karşısındakini kendinden üstün görürse karşısındakine kendini ispatlamak ister fakat bu yararınıza olmaz çünkü buna karşılık olarak o da karşısındaki gibi davranmak ister. Karşınızdakini, değişmesini istediğiniz bir konuda emir vererek değiştirmemeniz gerektiğini biliyorsunuz. Fakat bunu nasıl yapacaksınız? Karşınızdakine ricada bulunursanız sizin yüzünüzü kara çıkarmak istemeyecektir. Tıpkı diğer kurallardaki gibi. Fakat bu durum her zaman işe yaramayabilir çünkü bazı insanlar ricanızı suistimal edebilir. Bu durumda sizi hayal kırıklığına uğrattığını fakat bunu istemeden yaptığını bildiğinizi söyleyin. Bu durumda hem hatasını bildiğinizi, ama bilmeyerek yaptığını düşündüğünüzü belirttiğiniz için ona güveninizi göstererek bir daha güveninizi kırmak istemeyecektir.
4. Empati kurun!
Karşınızdaki gibi anlamanın en iyi yolu empati kurmaktır. Onun yerinde olsam ben ne yapardım diye sık sık kendinize sorun. Yaşadığı şartlar, küçüklüğünden gelen inançlar onun davranışlarında büyük rol oynuyor.
Anlayıp empati yapmanız, karşınızdaki kişinin kendisini sizin gözünüzde değerli hissetmesine sebep olacaktır. Böyle bir durumda kim karşısındaki kişi için önemli olduğunu hissetse o kişiye gerçekten güvenip söylediklerini dikkate alıp, onun çabasını görmezden gelmeyecektir. Bir insanı değiştirmek istediğinizde aklınızdan çıkarmayın ki herkesin yetişme şekli, değer ve yargıları farklıdır. Size göre yanlış olan bir durum karşınızdakinin değer ve yargılarına göre doğru olabilir. Bu yüzden kimseyi değer ve yargılarında eleştirmeyin.